Avocat Cluj dreptul sportului – încetare contract de activitate sportivă – obligare club sportiv la plata remunerațiilor lunare datorate sportivului

Relevanța cazului – contract de activitate sportivă

La fel ca orice alt contract, și contractul de activitate sportivă este guvernat de anumite norme juridice a căror nerespectare conduce la sancționarea părții care se face vinovată de încălcarea obligațiilor sale. Cazul de față prezintă relevanță din perspectiva nerespectării de către club a obligațiilor contractuale și a neplății către sportiv a remunerațiilor lunare datorate. În asemenea situații, sportivul se poate adresa instanței de judecată în vederea obținerii drepturilor de natură pecuniară care i se cuvin.

Sinteza stării de fapt – pretinsa neexecutare contractuală

În fapt, reclamantul, în calitate de jucător de volei, a încheiat în anul 2020 cu pârâtul, în calitate de club sportiv, Contractul de activitate sportivă valabil pentru o perioadă de 8 luni de zile. Obiectul constractului a constat în desfășurarea unor activități sportive legate de ramura sportivă volei, respectiv antrenamente și pregătire specifică desfășurate în vederea participării la competiții de volei, participarea la meciuri amicale și oficiale, în schimbul unei remunerații lunare.

Managerul secției de volei masculin din cadrul clubului sportiv i-a reproșat reclamantului că nu distribuie pe rețeaua de socializare Facebook articolele cu clubul. Cu aceeași ocazie, i-a comunicat reclamantului să nu se mai prezinte la antrenamente pentru că l-a dat afară. În concret, exista un comportament abuziv din partea reprezentantului clubului față de sportiv. Ulterior, după o serie de discuții contradictorii în contextul cărora managerul i-a interzis sportivului accesul la antrenamente, clubul i-a transmis reclamantului o notificare prin care i-a comunicat că atitudinea acestuia de a nu se mai prezenta la antrenamente reprezintă o denunțare unilaterală a contractului sportiv și a refuzat să-i achite remunerațiile lunare pentru perioada contractuală.

DERULAREA LITIGIULUI ÎN FOND, ÎN FAȚA JUDECĂTORIEI CLUJ-NAPOCA

Prin cererea de chemare în judecată reclamantul reprezentat de avocații Brisc Legal specializați în dreptul contractelor, a solicitat instanței să oblige clubul pârât la plata remunerațiilor lunare datorate până la sfârșitul perioadei de contract, să oblige pârâtul la plata dobânzii legale penalizatoare și a sumelor reprezentate de indexarea cu inflația şi la plata cheltuielilor de judecată.

Pârâtul a formulat cerere reconvențională prin care a solicitat instanței să constate că același contract de activitate sportivă a încetat prin denunțare unilaterală de către reclamant, iar în subsidiar, să constate încetarea ca urmare a rezilierii din inițiativa Clubului, pentru neexecutarea sportivului.

Reclamantul, reprezentat de echipa de avocați din Cluj Brisc Legal, a arătat că şi-a îndeplinit toate obligațiile prevăzute în contractul de activitate sportivă și că nu a fost niciodată sancționat disciplinar de către Club, respectiv nu şi-a manifestat niciodată intenția de încetare a contractului încheiat. A menţionat că potrivit prevederilor din contract nu este posibilă rezilierea unilaterală, fără acordarea unui termen de înștiințare și în lipsa neexecutării culpabile din partea sportivului. Astfel, a arătat că ineficacitatea rezilierii unilaterale inițiate de clubul sportiv determină menținerea valabilității Contractului cu efectul corelativ al obligației clubului de a achita remunerația lunară până la sfârșitul perioadei de contract.

Judecătoria Cluj-Napoca, în acord cu argumentele dezvoltate de avocații specializați în litigii ce țin de neexecutarea contractuală a reținut că aspectele imputate sportivului drept neexecutări semnificative ale obligaţiilor contractuale asumate (refuzul distribuirii pe pagina de Facebook a materialelor sportive) nu se verifică, motiv pentru care rezilierea unilaterală afirmată apare ca una nelegală, abuzivă din partea clubului.

Instanța a apreciat totodată că nu a operat o denunțare unilaterală din partea reclamantului, astfel că refuzul plății remunerațiilor lunare către sportiv reprezintă a încălcare a contractului de către club.

Judecătoria Cluj-Napoca a obligat clubul la tuturor sumelor reprezentând remunerația lunară datorată până la sfârșitul perioadei contractuale, indiferent că pe perioada litigiului sportivul nu a mai activfat pentru club, și a acordat reclamantului inclusiv sumele reprezentate de dobândă legală penalizatoare, actualizare cu rata inflației și cheltuielile de judecată.

DERULAREA LITIGIULUI ÎN CĂILE DE ATAC

Clubul sportiv a formulat apel prin care a reluat toate motivele expuse în fața Judecătoriei Cluj-Napoca, invocând nerespectarea de catre reclamant a obligațiilor din contractul sportiv precum și pretinsa denunțare unilaterală din partea acestuia.

În acord cu toate argumentele dezvoltate de avocații Brisc Legal, Tribunalul Cluj a constatat că este corectă soluţia primei instanţe, întrucât nu erau îndeplinite condiţiile pentru încetarea contractului prin denunţare unilaterală, iar acesta nu și-a încălcat nicio obligație contractuală. Drept urmare, instanța de control judiciar a decis că reclamantul este îndreptăţit să obţină sumele de bani reprezentând remuneraţia de care a fost lipsit în perioada dintre momentul în care clubul sportiv în mod neîntemeiat a considerat contractul ca fiind încetat prin reziliere şi cel al ajungerii la termen a contractului.

Soluția a fost menținută inclusiv de Curtea de Apel Cluj ce a respins recursul formulat de clubul sportiv.

Mai departe, avocații Brisc Legal au asistat sportivul în faza de executare silită, asigurându-se de încasarea sumelor acordate prin hotărârile judecătorești.

Alege echipa de avocați Brisc Legal din Cluj-Napoca pentru rezolvarea problemei tale juridice.

str. Dorobantilor, nr. 14-16
Cluj City Center
etaj 2, cam. 210
400121, Cluj-Napoca